Thee aan Zee

Amelander Munt

Onze passie, op een prachtige plek!

Amelander munt en diverse kruiden, verbouwd op ons eigen eiland. Heerlijk in de thee of in gerechten.

 

 Amelander Munt verbouwd op ons eeuwenoude erf. En is in het afgelopen seizoen vers verkocht bij De Ouwe Stee.
Op dit moment zijn we aan het uitzoeken bij welk drogingsproces de kwaliteit, smaak en kleur van De Amelander Munt  het beste blijft behouden. Het doel is om op deze manier, ook buiten het seizoen het hele jaar De Amelander Munt te kunnen verkopen.
We verbouwen twee soorten munt in volle grond, De wilde Amelander Munt en de Amelander Munt die afstamt van de Marokkaanse munt. De Marokkaanse Munt is de meest populaire munt soort die veel gebruikt wordt in de horeca.  Naast de Amelander Munt hebben we in het seizoen nog 18 andere soorten Munt.

Muntthee (is eigenlijk geen thee, maar wordt in de volksmond wel zo genoemd) is lekker. Maar er zijn nog veel meer redenen om deze warme drank te gebruiken. Muntthee is namelijk een ontzettend gezonde drank.
Het is, net als alle soorten thee, een heel goede en lekkere manier om dagelijks voldoende water binnen te krijgen. Essentieel om je lichaam goed te laten functioneren. 

Muntthee bevat geen cafeïne. Bovendien heeft munt allerlei extra gezonde eigenschappen.
Eén van de belangrijkste voordelen van munt is dat het een gunstige invloed heeft op je maag en darmen. Het werkt daarom goed tegen misselijkheid.
Wanneer je na het eten last hebt van buikpijn of opgeblazen gevoel, kan een glas muntthee ook een ideale remedie zijn.
Omdat de thee praktisch geen calorieën bevat, is het ook een ideaal drankje om te drinken wanneer je op je gewicht let. 
Ten slotte helpt muntthee goed tegen een vieze adem. 

Recept 1: Thee
water ongeveer 90 graden, leg drie of vier takjes munt in een glas en giet het water eroverheen. Bij de gedroogde variant munt is 2 gram voldoende. Laat het geheel 2/3 minuten even trekken of naar wens langer.

Als je het graag iets zoeter wilt hebben is honing voor de hand liggend. Maar spannender en wat ook heerlijk is, om met een stroopsoldaatje in de thee te roeren. Dat ziet er ook nog eens mooi uit.
Één stroopsoldaatje kan voor meerdere koppen muntthee worden gebruikt.
Stroopsoldaatjes, nog gemaakt naar oud recept, zijn nog te verkrijgen in ons winkeltje De Ouwe Stee.

Voor een frisse variant kan een kneepje citroen of lemon er door de muntthee worden gedaan.
De Munt thee, in combinatie met tijm zorgt het voor een rijke warme smaak. Toegevoegde kruiden brengen vaak weer hun eigen gezondheidsvoordelen met zich mee.

Recept 2: Thee
Takje in de theepot, kokend water er op gieten, 10 minuten laten trekken: een heerlijke frisse muntthee. ’s Zomers is het lekker om de thee ijskoud te drinken. Je kunt ook een paar blaadjes laten meetrekken met de gewone (zwarte) thee.

Tzatziki
* 1 komkommer
* 2 knoflooktenen
* 3 deciliter yoghurt
* 2 eetlepels olijfolie
* 2 eetlepels fijngehakte (water)munt
* peper en zout
Rasp de komkommer fijn, bestrooi met zout en laat zo’n 20 minuten uitlekken in een vergiet. Pel en snipper de knoflook. Meng de yoghurt met de knoflook, uitgelekte komkommer, olie en munt en breng op smaak met peper en zout.

Munttapenade
* 3 handen vol munt
* 1 handvol in stukjes gehakt (oud) brood
* scheut olijfolie
* peper en zout
* mosterd
* rode-wijnazijn
Hak de munt fijn en roer het door het brood. Roer er zoveel olijfolie door tot het geheel smeuïg is. Breng op smaak met peper en zout, mosterd en azijn. De saus komt beter op smaak als die een tijdje staat. Munttapenade is lekker op toast bij de borrel of bij gebraden (lams)vlees.

Dus lekker en gezond….,  

Er zijn  Proef zakjes te verkrijgen, zodat bij twijfel, je niet direct een pakje thee hoeft te kopen, zonder dat u weet of u de thee uberhaupt lekker vindt.  

We hebben theegroepen met o.a diverse soorten zwarte thee, groene thee, witte thee, rooibos, kruidenthee, vruchtenthee.

logo

“Op sommige Theeën staat een leuke aanwijzing, waar de naam van de thee vandaan komt. Op deze zakjes staat op de achterkant van het etiketje, coördinaten op. Als u in google maps deze coördinaten intoetst, dan ziet u waar de naam van uw thee naar vernoemd is, en waar de soort thee een relatie mee heeft.  Ook Prachtige plekken, die een bezoekje zeker waard zijn.
Stap op de fiets en bezoek deze plekken, daarna lekker een kopje thee van “Thee aan Zee, en een lekker snoepje van “De Ouwe Stee”

Ageeth Kooiker

Thee aan Zee

Openingstijden De ouwe Stee